Ako to bolo na začiatku vekov

22.11.2009 11:32

Ako to teda bolo na začiatku vekov?

Kedy ten začiatok vekov nastal? Podľa historických dôkazov sa prvé hry objavili už začiatkom staroveku.  Svedčia o tom nálezy V Egypte, Grécku, Indii, Číne, Japonsku, Palestíne, Asýrii, na Cypre a Kréte.

Medzi najstaršie hracie plány patrí ten, ktorý našli pri vykopávkach v hrobke El-Mahasna v Hornom Egypte. Pochádza z rokov 4 000 - 3 500 pred n.l. Bola to starobylá hlinená tabuľa s políčkami 3X6 a zachovala sa vo veľmi dobrom stave. Obsahovala aj jedenásť figúrok kužeľovitého tvaru.

V starovekom meste Ur v južnej Mezopotámii, našla expedícia anglických archeológov, v hrobke vládcov tohoto starovekého mesta, nádhernú drevenú tabuľu vykladanú svetlomodrým lazuritom a mušličkami. Hrali sa na ňom už okolo roku 2 600 pred n.l.

Ďaľšiu tabuľku našli archeológovia pri vykopávkach v paláci slávneho kráľa Mínoa v starobylom starovekom meste Knóssos na ostrove Kréta. Tento kráľ panoval okolo roku 2 000 pred n.l.

V Thébach vo svätini egyptskej kráľovnej Hatšepsóvet, ktorá vládla okolo roku 1 400 prd n.l., sa našlo dvadsať figúrok s hlavou leva. Desať ich je vrezaných zo svetlého dreva, deväť z tmavého dreva a jedna je zo slonoviny. Tá zo slonoviny pravdepodobne nahrádzala stratenú figúrku z tmavého dreva.

Tak isto mnohé kresby zo starého Egypta, pochádzajúce z rokov 2 500 - 2 400 pred n.l. zobrazujú ľudí ako sa hrajú stolové hry. Nastarším takýmto obrázkom je obrázok z Benhassanu. Obrázok, ako sa koza alev hrajú spoločenskú hru sa našla na starom egyptskom papyruse. Každé zviera má pred sebou štyri figúrky, okrem toho každá drží v ruke po jednej figúrke a lev drží v ruke pravdepodobne vrecúško s figúrkami.

Stolové hry neobišli ani staroveké Grécko. Spomínané sú v dielach veľkých spiaovateľov a  mysliteľov, ako boli - Homér, Platón a Sofokles. Populárny tu bola hra MLYNČEK, ktorá sa nachádza aj na schodoch Akropole v Aténach.

Veľmi často sa nachádzajú zmienky o stolových hrách v rímskej literatúre. Z rímskych čias sa zachovalo aj veľa pamiatok. Vtedajšie hracie plány boli drevené a okraje a rohy boli zo striebra, políčka boli zo slonoviny a jednoduchšie plány boli vyrobené z volskej kože.

V Indii sa stolové hry objavili, podľa názoru bádateľov, dosť neskor, aj napriek tomu, že sa India považuje za oblasť, kde vznikol dodnes populárny šach. Najstaršia zmienka je z 5.storočia pred n.l. a nachádza sa v knihe z Bahma-jala sutta. Hra tu považovali za hlúposti, ktoré Zbytočne zamestnávajú myseľ človeka. V Indii sa hrala aj hra VARI, ktorej plán má tvar ryby a pochádza z južnej Indii.

Obmenou VARI je hra AYO, ktorú dodnes hrajú černosi z kmeňa YORUBA, ktorí žijú v Nigérii. Vyrobená je z jedného kúska dreva.

Pri vykopávkach v Ballinderry, ktoré sa nachádzalo v starovekom Írsku, našli archeológovia originálny hrací plán. Podľa ornamentov, nachádzajúcich sa na drevenom ráme odborníci určili, že by mal pochádzať z 10.storočia.

Tak takto to bolo na začiatku vekov............. a je to až dodnes.

Zdroj:Zdzislaw Nowak - Mu-torere,tablut,go  a Hry pre teba